Festivalblogg

Velkommen til julefestival-bloggen. Vi er så heldige å ha med en liten gjeng med engasjerte bloggere som skriver om interessante temaer, deler sine favorittoppskrifter og gir råd på miljøvennlig julepynt og gaver. Les mer om alle bloggerne helt nederst på siden. Har du tips til innlegg de bør skrive? Send en e-post til julefestival@gmail.com

Vegansk hunde- og kattemat

skrevet av Bjørn Ivar (som en del av et sponset samarbeid med Ecopets)

Wow! Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle begynne å gi dreveren vår vegansk mat - jeg må si jeg ikke har hatt trua på sånt, inntil nå. Hun rett og slett elsker vegansk dyremat! Alt av tørrfôr, godis og våtfor gikk ned på høykant. Da hun, Trixi, fikk våtfôret, spiste hun alt sammen, hver eneste smule, uten stans. Og godteriet hopper hun opp etter som om det stod om livet, hun gjør alt hun kan for å få meg til å gi det til henne. Jeg må si at det er litt ekstra artig at denne hunden, som er oppvokst med jakt og smaken av ferskt blod, har fått «plantesaft på tann».

Det er Ecopets som har sendt meg Benevo-produkter for å teste det ut i forbindelse med bloggen og vegansk julefestival. Ecopets var en av årets utstillere, og jeg hadde håpet at jeg skulle rekke å få skrevet dette innlegget noen dager i forveien av festivalen. Men både skolearbeid før jul og baby i hus krever sitt. Håper mange kjøpte produktene til Ecopets på festivalen, slik at det blir god jul på både folk og dyr (i dobbel forstand).

Start nyåret med vegansk kvalitetsmat til kjæledyret ditt, for produktene er absolutt å anbefale! Godsakene funka også veldig bra som avledning og "trøst" under kloklipp, også, hvilket ikke er bare bare med denne firbeinte frøkenen som virkelig hater kloklipp.  Jeg må innrømme at dette var den første jula jeg virkelig gledet meg til å lage en julestrømpe til et kjæledyr, for nå kan jeg legge oppi litt god samvittighet, òg.

Det er ikke noe mer å si om denne saken enn at Benevo anbefales på det sterkeste fra vår familie! Løp (til data eller mobil) og kjøp, folkens! Tid for kjærlighetsshopping for kjæledyrene! Kjøp her.

God jul alle sammen, og nyt romjula med god samvittighet og mye kjærlighet. Og ha et fantastisk godt nytt år!

-

5 enkle grep for en mer dyre- og miljøvennlig jul

skrevet av Kristine

Jula er den koseligste høytiden av alle. Man tilbringer tid med familie og venner, spiser masse god mat og sitter helt stille foran TV'en i flere timer I strekk bare for å slappe av.

Dessverre har jula utviklet seg til å bli et skikkelig miljøsvinn, men hedigvis er det enkelt å ta et tak så lenge man vet hvordan. Uten å la det gå utover kosen, kan disse grepene hjelpe deg med å sitte igjen med litt bedre samvittighet når det nye året melder sin ankomst.

Foto: Irene Bonacchi

1. Gi bort gaver med mening

Gaver som støtter en organisasjon eller et arbeid har blitt mer og mer populært og ønsket de siste årene. Nå har en rekke organisasjoner slengt seg på trenden og gavene du kan gi bort er ikke lenger armbånd som går i stykker etter en uke eller en kvittering med et beløp på.

For eksempel kan du kjøpe Nemi-tegner Lise Myhres egne plakater og hettegensere i NOAHs nettbutikk, årets stiligste handlenett med påskriften “Green is the new black” hos Natur og Ungdom eller la en god venn adoptere en orangutang, tukan, elefant eller en tiger i nettbutikkene til WWF eller Regnskogfondet.

2. Bak julepynten selv

Istedet for å kjøpe nye, billige julekuler av plast hvert år, foreslår The Telegraph å bake pepperkakemenn (og flotte damer) som henges opp på juletreet. Ikke bare kommer det til å smake godt, men det kommer til å se utrolig koselig ut. Er du skikkelig Star Wars-nerd eller får en Mummi-elsker på besøk i løpet av julen? Google fremgangsmåten på en Snorkfrøken-pepperkake eller en R2D2 for en personlig vri på pynten!

3. Spis mindre kjøtt

Det kan være vanskelig å holde seg unna den tradisjonelle ribba eller bestemors medisterkaker fordi det sitter så langt inne å bryte tradisjonen, men samtidig er det viktig å huske på den ene tingen alle burde gjøre hele året: kutte ut kjøttet. Heldigvis finnes det masse digg julemat som smaker ENDA bedre enn det du er vant til. Sjekk ut Veganmisjonens vegisterkaker (personlig favoritt!) og Vegetarbloggens nøttestek for julens beste kjøttalternativer!

Foto: Veganmannen.no

Foto: Veganmannen.no

4. Heng opp hjemmelaget fuglemat

Husk på de små i den kalde snøen. Varm opp fett til det er flytende, bland i frø, hell blandingen i muffinsformer og la stå i kjøleskapet over natta. Legg en løkke av tråd før fettet stivner eller knut en tråd rundt den ferdige ballen for å henge maten opp i et tre. Se oppskrift her.

5. Velg lokale alternativer

Så langt det mulig, kjøp grønnsaker, brød, meieriprodukter og hjemmelagde gaver lokalt. Da har du støttet en butikk som ikke frakter varer via bil, båt eller fly og som dermed sparer miljøet for forurensning. Dessuten bugner byene av superkoselige julemarkeder allerede fra november av, så sett av en søndag til førjulshygge med familien!

Lykke til!

-

Oppskrift på koriandergryte med kikerter, linser og kokosmelk

skrevet av Christin Helen (som en del av et sponset samarbeid med Masala Magic)

Jeg har vært så heldig å få sponset en pakke med masse godsaker fra Masala Magic som er en av utstillerne på julefestivalen i år. I pakken fant jeg basmatiris, daddelchutney, korianderpaste, raitamix og papadam. Av dette lagde jeg en forrett og en middag for to, med litt rester til morgendagens lunsj.

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra Veganmisjonen, men gjorde et par endringer. Her erstattet jeg tofu som jeg ikke har særlig erfaring med, med kikerter og linser. Dette metter godt! I tillegg endret jeg litt på grønnsakene, det vil si at du kan egentlig bruke det du har tilgjengelig i kjøleskapet. Denne gryta kan varieres i det uendelige, så ikke la fantasien stoppe deg!

For å veganisere raitamixen blandet jeg den ut med soyayoghurt fra Alpro, og jeg merket ikke forskjell på denne og ”vanlig” yoghurt da den først var blandet ut. Om du bruker en nøytral stekeolje for å woke grønnsakene så er gryta vegan i utgangspunktet uten for mye hokus pokus og ”skumle ingredienser”.

Vanligvis er jeg ikke fan av raske løsninger som halv- eller helfabrikat ala Toro hvor du blander ditt med datt, og plutselig har du en middag. Men i dette tilfellet vil jeg si at Masala Magic sine produkter smaker autentisk og produktene er så rene som om man skulle laget det selv. Vær forsiktig med bruk av pasten, det lærte jeg da jeg tok en skje for mye, dette er ordentlige smaker!

Forrett: Papadam, raitamix og daddelchutney

Start først med å blande ut ca. en halv pose raitamix med en halv boks soyayoghurt og la dette trekke 20 min. Mens denne trekker kan du varme opp stekeovnen på 220 grader for papadam og starte med å skjære grønnsaker for gryta.

Når raitamixen er ferdig svellet, har du ønsket antall papadam i ovnen og steker de 40 sek eller litt mer avhengig av din ovn. Server papadam med raitamix og daddelchutney mens gryta småkoker ferdig på stekeplaten. Vi hadde dette også med til hovedretten som en erstatning for nanbrød, i tillegg var det godt med litt kald raitamix og søt daddelchutney til middagen.

Hovedrett 2-3 porsjoner: Koriandergryte med kikerter, linser og kokosmelk & basmatiris

 • 1 boks kikerter
 • 1 boks linser
 • 1 boks fullfett kokosmelk
 • 1 liten gul løk, hakket
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 3 sjampinjong, hakket
 • 1/3 brokkoli, i tynne buketter
 • ½ paprika, i strimler
 • 2 gode teskjeer korianderpaste fra Masala Magic
 • Et par skviser lime
 • En håndfull små tomater, delt i to
 • En håndfull aspargesbønner, delt i to
 • En god neve fersk hakket koriander

Start med å skjære opp alle grønnsaker slik at du har dette klart. Sett også på risen, følg anvisningen på pakken. Surr først sjampinjong, et lite tips for å steke sopp er å ”tørrsteke” den først uten olje i panna for å bli kvitt vannet i soppen, da blir den ikke så dvask. Når soppen er gyllen og fin, tar du den ut og steker de hardere grønnsakene som brokkoli og paprika, etter et par minutter har du i løk/hvitløk, til løken blir blank. Ha oppi korianderpasten med kokosmelk , kikerter og linser, la dette småkoke i 10-15 min under lokk. I mellomtiden kan du nyte forretten med papadam, raitamix og daddelchutney.

Etter 10 min har du oppi tomater og aspargesbønner og lar dette småkoke videre i 5-7 min.  Slå av varmen, skvis over lime og dryss over masse deilig koriander. Serveres med ris, og evt. papadam med tilbehør.

Konklusjonen i vårt hjem er at dette er skikkelig gode produkter som smaker som om du skulle vært på en ekte indisk restaurant. 

-

Min første veganske jul

skrevet av Bjørn Ivar

Det siste jeg vil høre, er lyden av en mental sekundviser. Det nest siste jeg vil se, er klokka i dashbordet på bilen jeg sitter i. Men jeg ser den. 19:12. Under en time til alt stenges. For dette er ikke en hvilken som helst dag eller situasjon, det er søndag, det er lille julaften, og det er min første jul som veganer. Og jeg har ingenting å spise i morgen …

Dette er min første virkelige oppfatning av hvor vanskelig det kan være for vegetarianere og veganere i jula. Dette er mitt første minne fra min første utfordring som veganer. Og sist, men dessverre ikke minst, så er dette den første jula jeg følte meg ensom.

Jeg ble vegetarianer høsten 2012. Noen uker etter jeg hadde vært med i fakkeltoget mot pels, ble jeg veganer. Muligens en litt for rask og brå overgang for en bygdegutt fra Hedmarkens djupe skoger som er oppvokst på blodklubb og rømmegraut.

Tilbake til lille julaften 2012: 

– Faen, banner jeg mellom sammenbitte tenner og slår i rattet. Jeg er på vei mot Kongsvinger, der det er en Meny-butikk, og jeg føler klokka har ett høyere gir enn hva bilen min har. Tankene vil føre meg dit hvor jeg burde ha vært akkurat nå – hos familien, foran peisen som knitrer, ved juletreet som nå snart skal glitre av den vakreste pynt. På TV-en kommer snart «Grevinnen og hovmesteren», og jeg –

En bil ved skogholtet får meg til å bremse ned litt. Sivilsnut, tenker jeg. – Mål farten på klokka istedenfor, mumler jeg irritert.

Alt for mange minutter senere står jeg endelig på Meny med handlelista i hånda. Jeg virrer fram og tilbake mellom hyllene som en annen tulling, svelger tungt og kaldsvetter mens jeg prøver å finne alt jeg trenger til noe som visstnok heter «Nøttestek»!? Jeg må innrømme at jeg ikke akkurat gleder meg til å spise «en stek av nøtter», men jeg er sta, jeg har tatt et endelig valg, og jeg skal faen meg klare det!!

Det neste på lista er butterdeig. Hva i alle dager er bu – Fant det!

Neste er grønnkål. Grønnkål? Grønnkål??

Plutselig befinner jeg meg på Coop Mega på den andre siden av Glomma. Men jeg er like langt (på handlelista).

Minutter senere løper jeg gatelangs på jakt etter en asiatisk butikk som visstnok skal ligge her et sted … Men jeg finner ingen asiatiske butikker. Det vil si: jeg mangler rismel (til nøttesteken), grønnkål (tilbehør), og så å si alt jeg trenger til den brune sausen!!!

Oppgitt, sliten og lei setter jeg meg i bilen og reiser til Skarnes for å gjøre ett siste forsøk på å fullføre handlinga.

– Javisst har vi grønnkål, sier butikkmedarbeideren på Joker. Han gir meg noe som ligner mistenkelig mye på nykål …

Siste stopp er Eurospar. Jeg leter og glaner etter rismel, men finner ingenting. Så velger jeg å sende henne en melding. Jeg føler det er litt frekt – spesielt akkurat i dag – men jeg må. Og gjett om minuttene er laaange mens jeg venter på svar. Samtidig vet jeg at jeg ikke kan forvente svar, heller.

IMGoppskrift.jpg

SMS-lyden blir den hyggeligste lyden jeg har hørt på lenge – for selveste Mari Hult har svart meg! «Du kan godt bruke brødsmuler».

Det ble ikke noe juletrepynting på meg denne dagen. Det ble ikke «Grevinnen og hovmesteren». Det ble matlaging til de sene timer. Jeg måtte gjøre maten klar dagen før. Dagene før lille julaften hadde jeg brukt på å bake veganske julekaker. Jeg hadde griset ned kjøkkenet mens jeg bannet og bakte kaker til den store gullmedaljen. Ingen skulle kunne si til meg denne jula at det var håpløst å leve som veganer!! Selvfølgelig var det et svært dårlig tidspunkt å bli veganer på: bare uker før jul! Men staheten var min styrke og pådriver til å bake noen sorter, selv om jeg ikke hører hjemme på et kjøkken.

Jeg fant ut at «grønnkålen» jeg hadde kjøpt, ikke var grønnkål – akkurat som jeg mistenkte i butikken. Men jeg hadde både poteter, surkål og «Amerikansk grønnsaksblanding» som tilbehør, så det var ingen krise.

Det ble tross alt en kjempefin jul. Jeg skal innrømme at jeg rynket litt på nesen da jeg smakte de første bitene av nøttesteken, men det smakte bedre og bedre, og da jeg spiste det på nyttårsaften, smakte den himmelsk! Og jeg koste meg som et lite barn i romjula med alle kakene jeg hadde bakt. Ikke bare var smaken god, men samvittigheten var renere enn noen gang. Og det er da det virkelig smaker godt.

Min første jul som veganer hadde ikke blitt noe særlig til jul uten Mari Hults «Vegetarbloggen».

Jeg aner ikke hvor mange andre blogger og internettsider som kunne hjulpet meg like godt i desember 2012, men det jeg virkelig vet, er at det nå, fire år senere, finnes maaaange flere blogger og internettsider som kan hjelpe andre i lignende situasjoner. Og takk Gud – eller folks engasjement – for det!

Her er noen sider som kan gjøre juleforberedelsene enklere for vegetarianere, veganere og andre som er nysgjerrige på vår livsstil: VeganmisjonenNorsk VegetarforeningVeganmannenVeganerliv og Vegetarbloggen.

Lykke til!

«I wish you a merry November, I wish you a merry Julefestival, I wish you a merry December and a happy Christmas!”

-

Julevettreglene

skrevet av May Ona

Fridager, røde arbeidsdager, deilig mat, familietid eller pyntebonanza – uansett hva jula handler om for deg, er desember en uunngåelig slutt på året. Så enten du nyter julestemningen fra midten av november, eller synet av julemarsipanen i butikken vekker antipati, er det godt å være forberedt! Kjøpepress, lite tid og ville tilstander i kjøpesenteret kan få det til å gå varmt i bankkort og i toppen hos mange. Derfor vil jeg dele noen tips som har hjulpet meg til å få en mer avslappet, og mer miljøvennlig julefeiring. 

Illustrasjon: Camilla Voutilainen Nordbø

Illustrasjon: Camilla Voutilainen Nordbø

De følgene fem budene kan bidra til å gjøre jula grønnere, uten å gå på bekostning av kos, gaveglede eller julestemning. Les de med en klype salt, velg ut én favoritt, eller la lista bli et desembermanifest for all framtid. Uansett håper jeg at jeg å kunne inspirere til en bærekraftig og gledelig julefeiring for alle.


#1 Planlegg innkjøp og meld fra hva du ønsker

Spør hva andre ønsker seg, og fortell hva du sjøl trenger. Den lille ananasskulpturen eller duppedingsen du tenker er perfekt, faller kanskje ikke i smak hos mottakeren. Gi heller bort opplevelser. Gode minner gleder mer enn ting som støver ned i samlingen.

#2 Tilpass julen etter evne og forhold

Hva du spiser i desember har kanskje ikke så mye å si for livvidden, men det du konsumerer er av stor betydning for både dyrevelferd og miljø. Prøv vegansk mandag i desember, eller ha en vegansk rett i julemiddagen. Hver gang du er på butikken påvirker innholdet i handlevogna di etterspørsel – og likeså tilbudet – på varene du kjøper. Å benytte forbrukermakten sin til det positive for dyr og miljøet er et solidarisk bidrag.

#3 Ta hensyn til klima og følg grønne tips
Kjøpehysteriet i jula er ikke bærekraftig. Et økonomisk og miljøvennlig grep er å avstå fra å kjøpe, eller pakke inn gaver i glanset, kjøpt innpakningspapir. Avispapir fungerer ypperlig til innpakning. Tøyposer kan brukes flere ganger, det samme gjelder gavebånd i tekstil.

#4 Vær forberedt på hardt vær og liten forståelse

Tradisjoner og vaner kan være vanskelige å endre. Forbered deg på å forklare og argumentere for hvorfor du gjør miljøvennlige endringer på julefeiringen. Enten du gjør endringer i gaver eller matvalg, kan det være lurt å være forberedt når du blir grilla i sosiale situasjoner. Lag deg en huskelapp hvor du redegjør for dine tiltak. Husk at gulrot fungerer bedre enn pisk. Det er lettere å akseptere orda til noen som søker å inspirere enn til de som vifter med pekefingeren.

#5 Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv og andre

I forbrukerjungelen kan det være vanskelig å navigere. Heldigvis finnes det hjelp du kan laste ned på smarttelefonen din: Dyretestet? fra Dyrevernalliansen forteller deg om produkter er testa på dyr eller ikke. Byguidene fra Vegan Norway gir deg detaljert oversikt over spisesteder og butikker med vegansk tilbud i Oslo og Bergen. Appene er gratis!

Jeg håper disse tipsene kan bidra til at denne julen blir den grønneste noensinne. Ta vare på deg selv og omgivelsene dine i førjulstida! Følg med på bloggen for mer inspirasjon i tida fram mot julefestivalen 26.-27.november.

-

8 problemer veganere har i julen

skrevet av Kristine

Det at man er veganer og dermed “forskjellig” fra alle andre, merkes spesielt godt i julen. Da samles gjerne heeele familien til masse kos, gaveåpning og ikke minst MAT! Er du en av de heldige som har en støttende familie - good for you! Vi andre derimot, må tåle spørsmål, gruppepress og ignorante familiemedlemmer. 

Her er 8 ting vi må tåle hver jul:

1.     Familiemedlemmer som av en eller annen grunn glemmer at du ikke lenger spiser kjøtt. “Åja, stemmer det. Du har sånn laktoseintolera- NEI! Glutenallergi, var det vel? Eller…det var noe med svin og islam…” Altså….

2.     Veganere er vel vant til å ta med egen mat til fester, men i julen tar vertene oppgaven sin såpass seriøst at de kan bli fornærmet om du ikke vil spise maten de har brukt hele dagen på å forberede. 

3.     Maten din kommer endelig på bordet, halvlunken, fordi du ikke orker tanken på å varme maten i en stekepanne du ikke vet hvordan ble vasket. Da starter kommentarene - hva er det? Hva er det laget av? Og DET er bare hyggelig, men de blir gjerne etterfulgt av skeptiske kommentarer og like skeptiske blikk.

4.     “I år var svoren ekstra sprø, Berit!" Grøssssssss

5.     “Får du i deg nok protein? Og jern? Kalsium? Drikker du ikke litt melk engang?”

6.     Ingenting er som å våkne opp på julaften, spurte ned og dypdykke i julestrømpen. Dessverre hender det at godeste julenissen glemmer hva veganere spiser og ikke spiser, og man blir sittende der med tre spiselige ting ut av en hel strømpe.

7.     Skal man på julebord med jobben, bør man være med i komiteen som bestemmer hvor alle skal spise. Undertegnede har spist kjeks, salat og blitt mett på vin et år. Aldri mer!

8.     “Men hva KAN du spise da?” MAT!

-

Oppskrift på hjemmelaget frokostblanding med julesmak

skrevet av Christin-Helen

Hjemme har vi nesten alltid et glass med hjemmelaget frokostblanding stående. Jeg elsker frokostblanding med f.eks havremelk eller soyayoghurt. Det går så lett som 1-2-3 om morgenen å lage seg en skål. Denne oppskriften er basert mye på denne fra Trines matblogg. Jeg har selv justert den etter slik jeg liker den best, og gjort den veganvennlig.

Først vil jeg starte med å snakke litt om ingrediensene. Blandingen består i hovedsak av havregryn, mandler og solsikkekjerner. Havregryn er billig og næringsrik mat som er proppet med masse næringsstoffer samt et høyt innhold av fiber. Mandler metter og gir flere helsefordeler som du kan lese om her. Solsikkekjerner igjen inneholder faktisk hele 20 g protein pr 100 g.

Det fine med å lage sin egen frokostblanding er at du kan kontrollere sukkerinnholdet. Her er blandingen søtet med eplejuice, brunt sukker og lønnesirup. Om noe skal sløyfes her for å senke innholdet av sukker vil jeg foreslå lønnesirupen. Den gir kun det ekstra kicket. Rapsoljen er med for å smøre ”det tørre”, slik at det ikke brenner seg fast i formen. Kanel gir ekstra god smak, men kan alltids sløyfes til fordel for kardemomme eller droppes helt. Salt balanserer smakene, og her vil jeg slå et slag for å bruke et ordentlig godt salt som maldonsalt.

Selv er jeg veldig glad i å gi bort hjemmelagde gaver til jul som frokostblanding. Ta gjerne vare på syltetøyglass og lignende gjennom året, så har du det stående når desember nærmer seg. Om det skal gis bort ville jeg laget det nærmest julaften som mulig, og kanskje maks en uke før. I åpnet glass holder frokostblandingen seg fin i hvert fall en måned.

Men, jeg skal ikke snakke meg helt bort, her kommer listen over ingredienser og fremgangsmåte.

Ingredienser

 • 8 dl havregryn (her bruker jeg store havregryn fordi det ser finest ut synes jeg)
 • 2 dl grovhakkede mandler
 • 2 dl solsikkekjerner
 • 2 dl eplejuice
 • 2 ss brunt sukker
 • 2 ss lønnesirup (evt 1 ss ekstra om du vil ha den mer søt)
 • 2 ts kanel
 • 1 ss rapsolje
 • 1 klype maldonsalt

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 160 grader. Mål opp alt det tørre og ha det klart. Ha eplejuice i en kjele og varm opp forsiktig på medium til lav varme. Bland i sukker, lønnesirup og olje, og rør til sukkeret har løst seg opp. Bland alt det tørre i en stor ildfastform og hell over den søte blandingen. Krydre med kanel og rør alt godt sammen. Om du ønsker blandingen enda søtere kan du nå ringle over en ekstra skje med lønnesirup. Sett formen i forvarmet ovn og stek i alt fra 50 min til 1 t og 15 min. Steketiden kommer an på hvordan din ovn ”oppfører seg.” Omtrent hvert 20.min vil jeg anbefale å røre med en stekespade i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Frokostblandingen er ferdig når alt er lysebrunt og det brer seg en deilig lukt av kanel på kjøkkenet. Om du ønsker den litt mer crisp kan du skru opp temperaturen til maks 180 grader de siste 10-15 min, men følg godt med slik at det ikke brenner seg! La den avkjøles i formen og ha på glass som du enten beholder selv, eller gir bort som en julegave J

Se gjerne en film med en fluffy venn mens frokostblandingen steker.

Her er bloggerne

Christin-Helen

Mitt navn er Christin-Helen og jeg er student på masterprogrammet i religion og samfunn ved UIO. Utenom det er jeg en kattedame som elsker å lage mat, derfor vil mine innlegg bære preg av katt og gode oppskrifter som de fleste vil kunne lage uten for mye ”rare” ingredienser.

Jeg er selv ikke veganer, men er veldig glad i å lage mat, og tenker at siden mat er for alle så vil jeg inspirere til å enkelt lage vegansk (jule-)mat. Til jul gir jeg som regel bort spiselige gaver, derfor vil mine innlegg ofte ha dette temaet. God jul!

Bjørn Ivar

Jeg er en student fra Hedmarkens djupe skoger som elsker å skrive alt fra dikt og annet skjønnlitterært til diverse sakprosa. For tiden bygger jeg på min generelle studiekompetanse. Målet er å utdanne meg som manusforfatter.

Jeg har dyp respekt for jula, og for dyrenes rettigheter. I bloggen kommer jeg til å fokusere på veganske alternativer i jula, og om hvordan vi kan få flest mulig folk til å stikke snuten innom julefestivalen.

Kristine

Etter 6 år som vegetarianer (og av og på veganer) har jeg opparbeidet litt av hvert av kunnskap om en dyrevennlig livsstil som viste seg å være mye mer enn en matvei. På denne bloggen kommer jeg til å skrive mest for de som vil ha en jul med mindre kjøtt og flere dyrevennlige gaver og pynt, og vise at høytiden ikke nødvendigvis må feires med gris på bordet.

Til vanlig jobber jeg som journalist, og bor for tiden i Dublin for å ta en bachelor i journalistikk. P.S - kom hit! Sykt mye digg mat! 

 

May Ona

Jeg er en miljøbevisst feminist med sans for fine ting og gode opplevelser. Jeg er lidenskapelig opptatt av rettferdighet, kreative uttrykk og å fylle oppvaskmaskinen optimalt. Jeg spiser vegansk fordi det er det enkleste, mest effektfulle individuelle bidraget for miljø, dyrevelferd og egen helse. 

På papiret er jeg adjunkt, og jeg har også studert kunsthistorie og psykologi. I virkeligheten er jeg på evig søken etter å utvide horisonten min, tilegne meg ny kunnskap, samt utfordre egne vaner og tankesett.

Julen er for meg er en kjærkommen ferie, hvor jeg nyter late morgener, folketomme romjulsgater i hovedstaden og god mat. De siste to årene har min gave til familien vært en vegansk julemiddag. Til tross for at jeg er den eneste rene planteeteren i flokken, er alle fornøyde og mette hver julekveld. I mine blogginnlegg tar jeg sikte på å inspirere til mer bevisste og miljøvennlige valg i en hektisk førjulstid. Jeg ønsker å vise at det finnes gode alternativer til kjøpepresset og mange tradisjonsrike (u)vaner julefeiringen ofte innebærer. For meg er en grønn jul er en god jul. Sjøl ønsker jeg meg konsertbilletter, grønne planter og middager med venner.

-

Har du noen ønsker på bloggtemaer du til lese om? Send oss en e-post på julefestival@gmail.com.